Acest blog incearca sa va arate ce inseamna cu adevarat "Fenomenul Ultras" din Romania si nu numai. Aici puteti gasi poze,filmulete,inclusiv articole depre toate gruparile ULTRAS din lume.
duminică, 6 februarie 2011
AGAINST MODERN FOOTBALL
Una dintre preocuparile ultraşilor şi a unora dintre suporteri e legată de transformarile moderne din sfera fotbalistică, transformari direct legate de bani, de mercenariatul jucatorilor, sclavia lor, salariile nesimţit de uriaşe, transformarea fenomenului fotbalistic tot mai mult dintr-un sport intr-un mediu afaceristic, unde sentimentele, devotamentul şi spiritul de echipa, valori de bază, nu işi mai au locul.
Există deja o mişcare mondială bine pusă la punct sub numele de “Împotriva fotbalului modern” (Against modern football). Părerea mea e ca ajutorul pentru a reveni la fotbalul adevărat a aparut de unde nici nu ne gandeam: actuala Criză Mondială. Înca nu a intrat tare pe terenul de joc dar se anunţă ca playmaker în decursul anilor urmatori. Nu vor mai exista sume enorme pentru reclamă în mass-media, la rândul lor, televiziunile nu vor mai avea bani sa îndese în buzunarele marilor cluburi, care şi ele vor diminua porţiile fotbalistilor. Se va schimba mentalitatea fotbaliştilor, iar cei neadaptaţi la noile condiţii probabil se vor retrage sau işi vor alege cariere de antrenori, comentatori, ceva fără exerciţiu fizic. Va reînvia mândria de a juca pentru clubul local, diferenţele de salarii nefiind atât de mari încât sa tenteze pe cineva să plece la un alt club. Acestea vor putea funcţiona şi fără un maharajah, ultra-potent financiar sau politic. S-ar putea sa visez cu ochii deschişi, dar date fiind condiţiile actuale, problemele cu care se confrunta planeta, un capitalism despotic combinat cu o globalizare agresivă, colapsul financiar a multor instituţii, cresterea exponenţială a şomajului, nu cred ca nu vor exista şi schimbări majore în industria fotbalului.
Ce vor de fapt suporterii în melancolia lor ? Dau citire mai jos a unora dintre principiile miscării:
- Vânzarea jucătorilor să se faca în extrasezon, nu în timpul campionatului
- Dreptul jucătorilor de a se bucura în voie dupa golurile marcate
- Toate meciurile să se dispute în aceeaşi zi şi la aceeaşi ora
- Limitarea numărului de jucători străini dintr-o echipă, deoarece excesul acestora afectează în mod negativ evoluţia tinerilor fotbalişti autohtoni
- Suspendarea pe termen de un an a fotbaliştilor aflaţi sub contract şi care încearcă să treacă la altă echipă pentru ca aceasta oferă mai mult
- Imposibilitatea ca o persoană să ocupe funcţii de conducere la doua cluburi în acelaşi timp (cum a fost cazul lui Franco Sensi la Roma şi Palermo sau Abramovici la Chelsea şi CSKA Moscova)
- Restaurarea vechii Cupe a Campionilor Europeni, fiind absurd faptul ca o echipă care nu a fost niciodată campioană în ţara ei (vezi cazul Parmei în Italia) să poata deveni campioană a Europei!
- Numere pe tricourile fotbaliştilor din primul unsprezece sa fie de la 1 la 11
- Păstrarea în fiecare sezon a echipamentului traditional
- Eliminarea practicii cluburilor de a pune în vanzare biletele pentru deplasările externe doar prin agenţiile de turism
- Numele jucătorilor sa nu mai fie inscripţionat pe tricouri.
- Cluburile sa nu fie cotate la bursă (în asemenea situatii interesul actionarilor primează în defavoarea opiniei suporterilor)
Există şi un set de reguli autoimpuse de către aceeaşi suporteri, set care ar trebui sa aerisească şi sa delimiteze mai bine rolul suporterilor în cadrul unui club de fotbal. Suporterii ar trebui :
- Să refuze orice ajutor de la club
- Să refuze orice “ajutor” din partea politiei
- Să aibă cateva grupări diferite in peluza
- Să meargă în deplasări cu propriile resurse
- Să acţioneze în comun pentru a combate “fotbalul de consum”
- Să submineze orice decizie abuzivă a autorităţilor. De exemplu, daca ele spun: “ nu puteţi merge în aceea deplasare! ”(proaspete idei miticesti), suporterii vor face acest lucru pe cont propriu, luând loc printre fanii celeilalte echipe, ca în anii ‘80.
Cautând informatii mai multe despre acest subiect am dat peste o superbă postare a unui internaut care se semneaza josecj şi decât să spun acelaşi lucru doar folosind alte cuvinte, cred că mai bine dau un copy-paste şi ii las dreptul de autor semnatarului:
Pe teren intră artiştii: Ronaldinho, Lampard, Henry, Mutu… Meciul te fascinează, nu te poţi desprinde de televizor, iţi duci berea la gură cu acelaşi gest mecanic cu care schimbi vitezele maşinii tale fără să priveşti în jos. Şi totuşi… în racoarea şi aroma de cafea a dimineţii de a doua zi anevoie iţi mai aminteşti câteva faze… Deşi au fost goluri, driblinguri de filigran, dramatism meciul de ieri seara e ca un vis frumos care iţi dispare din minte odata cu ţipătul indecent de strident al deşteptătorului.
Şi totuşi… există şi altfel de meciuri. Meciuri care devin legende; meciuri pe care bunicii le povestesc copiilor la gura sobei şi care rămân în memoria noastră ca şi “MECIUL”. Tot ce vine după sunt imitaţii. În serile lungi de iarnă o fentă a unei inter stanga de odinioară, o privire de războinic a unui fundaş călit în noroiul amatorismului capătă o aură mitica - aură pe care boomsportone-ul si youtubeul zilelor noastre le-au răpit-o fotbaliştilor contemporani. Cei de odinioară erau eroi, cei de azi sunt doar niste staruri…
Fotbalul ca şi pasiune a murit - trăiască fotbalul de consum!!! Cel mai luxos hypermarket fotbalistic din lume - Champions League - şi-a deschis larg porţile, admiraţi-i glamourul, admiraţi costumele cu fir aurit ale directorilor de raion si merchandiserilor!!! Meciuri ca Uruguay-Brazilia cu sinucideri in masă la poalele Maracanei, Ungaria-RFG preambul fotbalistic al revoluţiei din ‘56 sau Franta-RFG cu panzerele călcând cadavrul lui Battiston nu vor mai exista niciodata. Locul lui a fost luat de fotbalul de marţi seara, miercuri seara, joi seara, sâmbată seara, duminică seara mereu acelaşi - e fotbalul Mastercard jucat de vedete tv mofturoase si plătite regeşte. În tribune locurile sunt ocupat de yuppies ce işi bat ritmic palmele una de alta şi scandeaza sacadat: Li-ver-pool! Li-ver-pool! pentru ca aşa au văzut ei odata pe Heysel ca facea looserul din working class, ce popula odinioară stadionul, cu ochii săi injectati de alcool si patimă… Câştiga echipa? Pierde? Nu contează- vor fi fericiti oricum! Dupa o săptămână obositoare de muncă e timpul pentru hobbyuri- paintball, pescuit, fotbal! E cool in deplăsari - mergem cu avionul sau deloc- ce proşti sunt ăia, cum le spune, ultraşi capabili sa meargă cu o dubiţă Fiat neîncălzită de la Torino până tocmai la Napoli…
Iar jucatorii - nobilul ideal pentru care lupta se numeşte primă de joc. Nu e atât de grav daca pierd - orgia sexuală programată pe seara de după meci va avea loc oricum. Sper să vină si pornostarul acela blond din cauza careia am cerut schimbare în minutul 55 la ultimul meci de campionat - eram asa de vlaguit! Un Guga care dupa un meci pierdut cu CAO nu a mai iesit din casa 10 zile ar fi privit azi cu acel amestec de compătimire şi ironie ce este rezervat inadaptabililor…
Cât despre noi? Acei indivizi bizari si antitrendy, din ce in ce mai singuratici, iubitori ai vechiului fotbal fotbalul-pasiune, fotbalul-prelungire-a-vietii ce ne rămâne de făcut? Avem lângă noi salvatoare - berea. Deşi parcă nici ea nu mai are gustul de odinioară…
vineri, 4 februarie 2011
Grupari "ULTRAS" - ROMANIA
In afara de gruparile "ULTRAS" din Romania prezentate in top 5,am incercat prin aceasta postare sa va aduc in memorie alte grupari prezentate ca fiind ultra' din Liga 1 inclusiv din ligile inferioare ale Romaniei.
1. ULTRAS SUD 2004 (2004) - Otelul Galati (Liga 1)
In 2004,o echipa de tineri a avut ca scop formarea unei noi grupari pe scena ultra’ din Romania.Motivul care a stat la baza infiintarii acestei brigazi a fost iubirea pentru echipa favorita si anume Otelul Galati. In acest timp s-a sperat sa se ajunga macar la nivelul brigazilor deja existente,si de ce nu,sa le intreaca.Sa-au confruntat cu neincrederea unora ca vor realiza ceva cat si cu micile neitelegeri provocate de lipsa comunicarii dintre membrii,insa in acest moment acestia sunt fericiti ca au reusit sa ajunga la obiectivul propus si privesc increzatori spre viitor.Aceasta grupare spera ca hotararea luata de ei de se infiinta "va avea un efect benefic asupra celor care prefera o punga cu seminte si o bere in fata televizorului decat sa vada pe viu show-ul realizat de ros-alb-albastri pe gazon".
2. DOROBANTII (2003) - SC Vaslui (Liga 1)
In pauza de campionat din sezonul 2003 / 2004 cativa dintre cei mai vechi membri ai galeriei s-au hotarat sa formeze un grup de suporteri care sa faca ceva nou si original atat in peluza in care activeaza cat si la nivel national. Primul lucru diferit de restul grupurilor din Romania este numele grupului, care este unul istoric si reprezentativ pentru orasul Vaslui. Astfel in prima etapa din retur pe 13 martie 2004 , la meciul Poli Iasi - SC Vaslui(derby-ul local) si-a facut aparitia oficiala grupul "DOROBANTII". Relatia in grup acum este una de prietenie, care nu se limiteaza doar la peluza. Tuturor membrilor acestui grup le place fotbalul si tot ce tine de el, in special fenomenul ULTRAS, chiar daca, ei, ca si grup nu se considera a fi ultra`(restul gruparilor ultra' din Romania ii recunosc oarecum ca fiind ultra',datorita spectacolului facut in peluza),insa admira majoritatea brigazilor, atat din Romania cat si cele de afara. In timp componenta grupului s-a modificat unii retregandu-se din diferite motive dar s-au "inrolat" membri noi.
3. ROMANIACS (2006) - CFR Cluj (Liga 1)
4. SEZIONE ULTRA' 2000 (2000) - U.Craiova (Liga 1)
5. LORZII NORDULUI (2007) - Gloria Bistrita (Liga 1)
Iniţial titulatura a fost dată unui steag în 2007 la meciul de acasă dintre Gloria şi Atletico Madrid. A fost plimbat prin ţară ca simplu steag de gard pe lângă cele ale brigăzilor oficiale de atunci, în timp devenind un steag ce-i reprezenta pe cei care nu aparţineau vreunei brigăzi. Practic a fost un steag al celor independenţi. În primăvara lui 2009 a devenit steagul oficial al brigăzii organizate Lorzii Nordului. Primul meci la care s-a făcut prezenţa organizat a fost la Medias, cu echipa locală, Gaz Metan. La meciurile de acasă au fost ceva probleme cu prezenţa în mod organizat, fapt ce i-a împiedicat o perioadă să activeze ca un grup de suporteri. Membri fondatori nu am putea spune că există. A fost ceva de genul “hai sa ne adunăm”. De comun acord membrii gruparii au hotărât practic ca anul infiinţării să ramână 2007, anul primei apariţii a steagului.
6. FLANK ULTRA KORPS (1998) - FC Brasov (Liga 1)
FLANK ULTRA s-a infiintat in toamna anului 1998,pe cand FC Brasov se afla in liga secunda.Mai multi suporteri cu mentalitate ultra' au decis ca este neaparata ne voie de formarea unui grup ultras,in cadrul galeriei.Astfel a luat nastere Flank Ultra Korps(Armata Flancului Ultra).Primul banner a fost unul destul de mic(5m) si a aparut chiar la meciul dupa care Brasovul a obtinut promovarea,cel cu Gloria Buzau.
Aceasta grupare este nucleul ultra al galeriei brasovene si este format exclusiv din tineri cu mentalitate de ultras.Pentru membrii gruparii un ultras trebuie sa fie mereu alaturi de echipa favorita si sa o sustina cu tot ceea ce le sta in putinta.
7. LEGIO VICI MARIS (2008) - FCM Tg. Mures (Liga 1)
Grupul Legio Vici Maris a luat fiinta in anul 2008 la initiativa unor membrii Orange Boys (grup din vechea galerie, hotaratand sa paraseasca aceea grupare din diferite motive, si sa nu mai aibe nici o legatura cu clubul).Din momentul acela l-i sau alaturat si alti baietii care din dragoste pentru fotbal si pentru acest oras au hotarat sa fie alaturi de ei in noua grupare. Grupul este format pentru inceput din aproximativ 40 persoane.
Membrii sunt tineri iar toti au aceeasi dorinta, sa sustina echipa de fotbal a orasului " Fotbal Club Municipal Tirgu Mures" si orasul, iar prin activitatiile lor sa fie mandrii de acest oras.
8. BOYS (2006) - U.Cluj (Liga 1)
Indrumati de aceeasi mentalitate, principii si in primul rand de dragostea nemarginita pentru culorile alb-negre ale echipei lor favorite, la debutul sezonului 2006-2007 un grup de tineri clujeni se organizeaza in gruparea ultra cu numele de BOYS.Acest lucru se realizeaza din dorinta lor de a incuraja cat mai vizibil si mai vehement cu putinta echipa lor favorita Universitatea Cluj.
Cu privire la violente brigada BOYS se declara impotriva lor utilizandu-le doar atunci cand vor fi denigrate culorile pentru care militeaza,vor fi aduse jigniri echipei pe care o indragesc sau vor fi provocati prin orice alt mod de de adversari sau fortele de ordine.In ceea ce priveste orientarea politica acestia sunt de parere ca politica nu are ce cauta in fotbal si pe stadion drept urmare se declara apolitici.
Cu toate acestea se declara o grupare nationalista,sa nu se inteleaga gresit nationalista si nu xenofoba sau nazista, fiind condusi de patriotismul pe care de astfel il si reprezinta Univeritatea Cluj – Simbolul unor inimi romanesti.
9. BRIGATE ULTRAS (2009) - Ceahlaul Piatra Neamt (Liga 2 - Seria 1)
11. ARIA ULTRA' (2000) - Farul Constanta (Liga 2 - Seria 1)
Grupul ARIA ULTRA' s-a format in 2000 dar a evoluat din grupul NUCLEO ULTRA' format in 1997 si desfiintat in 2000.
Doi dintre membrii fostului grup NUCLEO ULTRA' au avut ideea de a infinta un nou grup mai original din punctul de vedere al denumirii si al conceptului de mentalitate ultra si bineinteles mai numeros. ARIA ULTRA' este totusi un grup mic, dar cunoscut in Peluza Sud a stadionului si in tara drept dovada fiind prietenia cu cei din gruparea ULTRAS a echipei Steaua si nu numai.
12. TLHC (2009) - Delta Tulcea (Liga 2 - Seria 1)
Gruparea "TLHC" a luat fiinta in anul 2009 la dorinta unui grup de tineri tulceni de a ajunge la "standarde ultra'".
Acest micut grup s-a format in 2006,datorita unor tineri pasionati de spiritul ultras si de echipa locala.
Brigada ULTRA SOUND apare pentru prima data, oficial, in tribunele salii Transilvania pe 2 Octombrie 2007, la un meci impotriva rivalilor de la “U” Mobitelco Cluj din Cupa Romaniei (baschet).
denumit "Ultras Ploiestina".
Activitatea acestora va iesi repede la iveala cand in anul urmator acestia vor organiza prima coregrafie la un meci cu Steaua, fiind printre primele grupari ce au organizat manifestari de acest gen. De mare efect in acea perioada erau fumigenele folosite din abundenta de membrii "Ultras Ploiestina", tifosii de la peluza sud realizand inca de pe atunci spectacole de
tribuna in toata puterea cuvantului. Incepand cu anul 1998 galeria isi schimba numele in "Lupii Galbeni", denumire care va inspira pe conducatorii companiei Petrom, capul de lup devenind stema societatii. Sub aceasta forma, tifosii ploiesteni au continuat sa faca istorie, umilind celelalte galerii prin atitudine si mentalitate, lupii continuand sa isi incurajeze favoritii invariabil fata de linia de casament pe care o urma Petrolul.
banii proprii steaguri, bannere şi fulare.
In primii 3 ani nu sunt evenimente notabile, deoarece UTA traverseaza o perioada neagra din istoria ei, exceptand aniversarea a 6 decenii de existenta a clubului in 2005 eveniment celebrat cu o coregrafie din partea SUR, in rest grupul se limiteaza la sustinerea fidela a echipei pe toate coclaurile diviziei B, insa din pacate totul culmineaza cu sfarsitul sezonului 2005-2006 cand, in urma unor jocuri de culise spun ei,UTA retrogradeaza desi dispunea de un lot bunicel de jucatori, totul pentru a se pune la cale „ingineria” prin care UTA desi retrogradata in liga a III-a cumpara locul nou promovatei in liga I Liberty Salonta.
In acel moment doar SUR impreuna cu un numar redus de sustinatori fideli se opune acestei promovari rusinoase, deoarece majoritatea suporterilor in foamea de a vedea fotbal de prima liga la Arad accepta aceasta „promovare” facand ca acestia si restul celorlalti opozanti sa para niste rebeli dizidenti care chipurile nu ar vrea binele clubului.Neavand ce face si pusi in fata faptului implinit s-au vazut nevoiti sa aleaga intre a-si abandona echipa iubita si a accepta acest rau gata facut fapt ceea ce a dus in final la acceptarea acestui compromis destul de major si care a zdruncinat din temelii existenta lor ca grup deoarece la un moment dat erau foarte hotarati sa ii puna capat si sa-si incheie activitatea.
In sfarsit odata promovati in liga I isi reiau activitatea odata cu noul sezon, grupul fiind tot mai bine organizat si atrage noi membri urmand ca incet dar sigur sa preia fraiele galeriei in dauna celor de la Red Fighters deoarece a trebuit sa l-i se alature lor in peluza I, asta pentru ca nu au mai fost lasati sa-si continue activitatea in peluza a II-a.
Ulterior Red Fighters se desfiinteaza dar asta nu a fost un impediment pentru cresterea peluzei deoarece tot mai multi baieti se alatura galeriei iar asta a dus si la aparitia a noi grupuri.
Tot in acesti 2 ani de liga I se pune baza prieteniei actuale intre grupul "SUR" si gruparea ERA din Peluza Sud Steaua.
Ca si realizari ale grupului ar putea fi de mentionat reorganizarea peluzei si cresterea numerica si calitativa a acesteia, crearea celor mai importante coregrafii la inceput singuri iar odata cu aparitia noilor grupuri ajutati si de catre acestia, captura Ultranativului, captura steagurilor craiovene in Timisoara, faptul ca au facut din Arad un punct important si respectat pe harta ultra a tarii schimband total perceptia despre suporterii aradeni, sprijinul acordat celorlalte grupuri si bunele relatii cu acestea, incidentele de la Debrecen unde spun acestia ca s-au descurcat bine, prietenia cu ERA, faptul ca sunt uniti si pot sta in fata oricui.
Violet Eagles a luat fiinta in vara anului 2006, majoritatea membrilor fiind din fostul grup Ultras Viola. Numele acesta a fost ales, intrucat el repezinta cel mai bine simbolurle clubului FC Arges, si anume culoarea violeta si vulturul de pe stema. Este o grupare activa in Peluza Nord, venind mereu cu intiativa, si care s-a facut remarcata prin steaguri, cantece si mesaje. Membrii VE merg la toate meciurile echipei in numar mare,cantand din primul pana in ultimul minut. Gruparea adopta stilul ultras, nefiind adeptii violentei fara motiv. Pe parcurs au aparut si membri noi, in momentul de fata in VE fiind inscrisi un numar de 28 de membrii.
1. ULTRAS SUD 2004 (2004) - Otelul Galati (Liga 1)
In 2004,o echipa de tineri a avut ca scop formarea unei noi grupari pe scena ultra’ din Romania.Motivul care a stat la baza infiintarii acestei brigazi a fost iubirea pentru echipa favorita si anume Otelul Galati. In acest timp s-a sperat sa se ajunga macar la nivelul brigazilor deja existente,si de ce nu,sa le intreaca.Sa-au confruntat cu neincrederea unora ca vor realiza ceva cat si cu micile neitelegeri provocate de lipsa comunicarii dintre membrii,insa in acest moment acestia sunt fericiti ca au reusit sa ajunga la obiectivul propus si privesc increzatori spre viitor.Aceasta grupare spera ca hotararea luata de ei de se infiinta "va avea un efect benefic asupra celor care prefera o punga cu seminte si o bere in fata televizorului decat sa vada pe viu show-ul realizat de ros-alb-albastri pe gazon".
2. DOROBANTII (2003) - SC Vaslui (Liga 1)
In pauza de campionat din sezonul 2003 / 2004 cativa dintre cei mai vechi membri ai galeriei s-au hotarat sa formeze un grup de suporteri care sa faca ceva nou si original atat in peluza in care activeaza cat si la nivel national. Primul lucru diferit de restul grupurilor din Romania este numele grupului, care este unul istoric si reprezentativ pentru orasul Vaslui. Astfel in prima etapa din retur pe 13 martie 2004 , la meciul Poli Iasi - SC Vaslui(derby-ul local) si-a facut aparitia oficiala grupul "DOROBANTII". Relatia in grup acum este una de prietenie, care nu se limiteaza doar la peluza. Tuturor membrilor acestui grup le place fotbalul si tot ce tine de el, in special fenomenul ULTRAS, chiar daca, ei, ca si grup nu se considera a fi ultra`(restul gruparilor ultra' din Romania ii recunosc oarecum ca fiind ultra',datorita spectacolului facut in peluza),insa admira majoritatea brigazilor, atat din Romania cat si cele de afara. In timp componenta grupului s-a modificat unii retregandu-se din diferite motive dar s-au "inrolat" membri noi.
3. ROMANIACS (2006) - CFR Cluj (Liga 1)
Intr-o lume a suporterilor plina de suferinte "casual" si dorinta de batai “pur ultra’”, Romaniacs, au incercat sa se abata cat mai mult posibil de la aceste principii false si sa fie in primul rand trup si suflet pentru echipa si pentru grup. Ei doresc sa-si faca loc in peisajul ultra’ din Romania, si nu pentru ca e in trend sa fii ultras, ci pentru ca analizand gruparile din Italia si Romania care sunt ca model, incearca sa sustina echipa respectand aceleasi principii pe care merg adevaratii ultrasi, separandu-se de suporterii obisnuiti.
Sunt constienti ca mai au mult de lucru in aceasta privinta, dar n-o sa se dea batuti, ci o sa faca ceea ce cred de cuviinta pentru a reprezenta cat mai onorabil echipa si grupul, bazandu-se pe respectul intre membri, dar si intre ei si alte grupari din tara, pe cat posibil. In acelasi timp vor sa evite conflictele cu alte grupuri ultra’ din tara, pentru ca dupa cum zic ei, recunosc ca nu au inca varsta si experienta necesara pentru a se contra cu alti ultrasi veritabili.
Sunt impotriva “ultrasilor de carton” care sustin echipe din alte orase, dar care nu fac prezenta la niciun meci al favoritilor, preferand sa abordeze stilul “casual” in orasele de provincie, dar si impotriva “nationalistilor de weekend”, care nici macar nu stiu sa intoneze imnul national al Romaniei, daramite sa sustina traditii si valori pur romanesti.
Sunt de acord intr-o anumita masura ca politica nu are ce cauta pe stadion, dar de multe ori nationalismul este confundat cu politica, astfel incat sunt nevoiti sa faca “politica” intr-o peluza dominata de maghiari. Totusi, considera ca altii trebuie ignorati, iar brigada si echipa trebuie sa fie prioritare.
Refuza orice fel de ajutor financiar din partea clubului, preferand sa-si goleasca buzunarele pentru deplasari si materiale, deoarece satisfactia e mult mai mare; "toate deplasarile dintr-un sezon pe banii clubului nu fac cat o singura deplasare pe banii proprii".
Cat despre fortele de ordine,acestia pot spune doar ca le sunt indiferente, in masura in care nu le sunt ingradite drepturile la libera exprimare.
4. SEZIONE ULTRA' 2000 (2000) - U.Craiova (Liga 1)
S.U.(SEZIONE ULTRA') si-a asumat responsabilitatea de a fi principala grupare ultras a peluzei sud,si datorita faptului ca este cea mai veche si cea mai bine organizata grupare,poate ca este si cea mai in masura sau poate ca atata timp cat ceilalti prefera sa stea deoparte,membrii S.U. se gandesc la "viitorul ultra" al peluzei sud.Mai intai de toate acestia vor sa se inteleaga foarte clar,ca ultras nu inseamna sa fi prezent la fiecare meci sau deplasare,asta este doar o conditie,ultras inseamna mai mult decat toate sa fi activ in peluza,adica actiune in peluza.Ultras nu inseamna sa stii ce ar trebui sa faci si sa nu faci, inseamna tocmai acest lucru "sa faci"! Nu te poti naste ultras intr-o zi pentru a muri in aceeasi zi,nu poti fi fiindca suna frumos sau fiindca e la moda!Vor sa se inteleaga,ca atata timp cat se sta in amorteala si asteptare nimeni nu poate fi considerat ultras.Vor sa se stie,ca nu se poate considera nimeni decat in momentul in care isi asuma credinta fara limite si fara compromisuri fata de culorile clubului pe care il iubeste,onoarea fara limite care nu va accepta jumatatile de masura si care va innobila credinta si actiunea ca modalitate de aparare a credintei si onoarei.Aceste trei lucruri:credinta ,onoare ,actiune sunt punctele de plecare pentru toti,si diferenta dintre ei se face doar in functie de cat de mult crede fiecare in ele,si cum actioneaza fiecare in consecinta!Lupta lor este inceputa de cativa ani buni,au fost sprijiniti,au fost criticati,stiu sigur ca au fost si vor fi mereu invidiati,vor sa fie si intelesi, sa existe mereu continuitori si sa preia cand va fi momentul ceea ce s-a inceput in anii trecuti.
5. LORZII NORDULUI (2007) - Gloria Bistrita (Liga 1)
Iniţial titulatura a fost dată unui steag în 2007 la meciul de acasă dintre Gloria şi Atletico Madrid. A fost plimbat prin ţară ca simplu steag de gard pe lângă cele ale brigăzilor oficiale de atunci, în timp devenind un steag ce-i reprezenta pe cei care nu aparţineau vreunei brigăzi. Practic a fost un steag al celor independenţi. În primăvara lui 2009 a devenit steagul oficial al brigăzii organizate Lorzii Nordului. Primul meci la care s-a făcut prezenţa organizat a fost la Medias, cu echipa locală, Gaz Metan. La meciurile de acasă au fost ceva probleme cu prezenţa în mod organizat, fapt ce i-a împiedicat o perioadă să activeze ca un grup de suporteri. Membri fondatori nu am putea spune că există. A fost ceva de genul “hai sa ne adunăm”. De comun acord membrii gruparii au hotărât practic ca anul infiinţării să ramână 2007, anul primei apariţii a steagului.
6. FLANK ULTRA KORPS (1998) - FC Brasov (Liga 1)
FLANK ULTRA s-a infiintat in toamna anului 1998,pe cand FC Brasov se afla in liga secunda.Mai multi suporteri cu mentalitate ultra' au decis ca este neaparata ne voie de formarea unui grup ultras,in cadrul galeriei.Astfel a luat nastere Flank Ultra Korps(Armata Flancului Ultra).Primul banner a fost unul destul de mic(5m) si a aparut chiar la meciul dupa care Brasovul a obtinut promovarea,cel cu Gloria Buzau.
Aceasta grupare este nucleul ultra al galeriei brasovene si este format exclusiv din tineri cu mentalitate de ultras.Pentru membrii gruparii un ultras trebuie sa fie mereu alaturi de echipa favorita si sa o sustina cu tot ceea ce le sta in putinta.
7. LEGIO VICI MARIS (2008) - FCM Tg. Mures (Liga 1)
Grupul Legio Vici Maris a luat fiinta in anul 2008 la initiativa unor membrii Orange Boys (grup din vechea galerie, hotaratand sa paraseasca aceea grupare din diferite motive, si sa nu mai aibe nici o legatura cu clubul).Din momentul acela l-i sau alaturat si alti baietii care din dragoste pentru fotbal si pentru acest oras au hotarat sa fie alaturi de ei in noua grupare. Grupul este format pentru inceput din aproximativ 40 persoane.
Membrii sunt tineri iar toti au aceeasi dorinta, sa sustina echipa de fotbal a orasului " Fotbal Club Municipal Tirgu Mures" si orasul, iar prin activitatiile lor sa fie mandrii de acest oras.
8. BOYS (2006) - U.Cluj (Liga 1)
Indrumati de aceeasi mentalitate, principii si in primul rand de dragostea nemarginita pentru culorile alb-negre ale echipei lor favorite, la debutul sezonului 2006-2007 un grup de tineri clujeni se organizeaza in gruparea ultra cu numele de BOYS.Acest lucru se realizeaza din dorinta lor de a incuraja cat mai vizibil si mai vehement cu putinta echipa lor favorita Universitatea Cluj.
Cu privire la violente brigada BOYS se declara impotriva lor utilizandu-le doar atunci cand vor fi denigrate culorile pentru care militeaza,vor fi aduse jigniri echipei pe care o indragesc sau vor fi provocati prin orice alt mod de de adversari sau fortele de ordine.In ceea ce priveste orientarea politica acestia sunt de parere ca politica nu are ce cauta in fotbal si pe stadion drept urmare se declara apolitici.
Cu toate acestea se declara o grupare nationalista,sa nu se inteleaga gresit nationalista si nu xenofoba sau nazista, fiind condusi de patriotismul pe care de astfel il si reprezinta Univeritatea Cluj – Simbolul unor inimi romanesti.
9. BRIGATE ULTRAS (2009) - Ceahlaul Piatra Neamt (Liga 2 - Seria 1)
„Brigate Ultras“ este numele gruparii care incurajeaza Ceahlaul din 2009, grupul de tineri fiind prezenti atat la jocurile de pe teren propriu ale galben-negrilor, dar si la cele din deplasari.
10. BT PRIDE (2008) - FC Botosani (Liga 2 - Seria 1)
"BT Pride" s-a infiintat in 2008 datorita unor baieti pasionati de spiritul ultras.
11. ARIA ULTRA' (2000) - Farul Constanta (Liga 2 - Seria 1)
Grupul ARIA ULTRA' s-a format in 2000 dar a evoluat din grupul NUCLEO ULTRA' format in 1997 si desfiintat in 2000.
Doi dintre membrii fostului grup NUCLEO ULTRA' au avut ideea de a infinta un nou grup mai original din punctul de vedere al denumirii si al conceptului de mentalitate ultra si bineinteles mai numeros. ARIA ULTRA' este totusi un grup mic, dar cunoscut in Peluza Sud a stadionului si in tara drept dovada fiind prietenia cu cei din gruparea ULTRAS a echipei Steaua si nu numai.
12. TLHC (2009) - Delta Tulcea (Liga 2 - Seria 1)
Gruparea "TLHC" a luat fiinta in anul 2009 la dorinta unui grup de tineri tulceni de a ajunge la "standarde ultra'".
13. ULTRAS BRAILA (2006) - CF Braila (Liga 2 - Seria 1)
Acest micut grup s-a format in 2006,datorita unor tineri pasionati de spiritul ultras si de echipa locala.
14. ULTRA' SOUND (2007) - Vointa Sibiu (Liga 2 - Seria 2)
ULTRA SOUND se naste spre sfarsitul anului 2007, in galeria CSU Atlassib Sibiu (baschet). Inca de la inceput, grupul s-a remarcat prin culorile negru – alb, dar si prin banner-ele reprezentative.
Brigada ULTRA SOUND apare pentru prima data, oficial, in tribunele salii Transilvania pe 2 Octombrie 2007, la un meci impotriva rivalilor de la “U” Mobitelco Cluj din Cupa Romaniei (baschet).
15. LUPII GALBENI (1996) - Petrolul Ploiesti (Liga 2 - Seria 2)
Actuala galerie a Petrolului dateaza din 1996 cand, datorita parcursului bun al echipei din anul precedent (castigarea cupei Romaniei) un grup de suporteri fideli culorilor clubului dar si buni cunoscatori ai fenomenului ultra' au luat initiativa si au infiintat primul grup ultra'denumit "Ultras Ploiestina".
Activitatea acestora va iesi repede la iveala cand in anul urmator acestia vor organiza prima coregrafie la un meci cu Steaua, fiind printre primele grupari ce au organizat manifestari de acest gen. De mare efect in acea perioada erau fumigenele folosite din abundenta de membrii "Ultras Ploiestina", tifosii de la peluza sud realizand inca de pe atunci spectacole de
tribuna in toata puterea cuvantului. Incepand cu anul 1998 galeria isi schimba numele in "Lupii Galbeni", denumire care va inspira pe conducatorii companiei Petrom, capul de lup devenind stema societatii. Sub aceasta forma, tifosii ploiesteni au continuat sa faca istorie, umilind celelalte galerii prin atitudine si mentalitate, lupii continuand sa isi incurajeze favoritii invariabil fata de linia de casament pe care o urma Petrolul.
16. PELUZA NORD ORADEA "PNO" (2005) - FC Bihor Oradea (Liga 2 - Seria 2)
Peluza Nord Oradea a luat fiinţă în 2005 şi este alcătuită din 20-30 de tineri cu studii superioare şi medii. Gruparea respectă întocmai regulile ultraşilor, achiziţionându-şi abonamente pentru meciuri. Membrii PNO îţi suportă singuri deplasările şi îşi confecţionează din
banii proprii steaguri, bannere şi fulare.
17. SPETZA ULTRA ROSSA "SUR" (2003) - UTA Arad (Liga 2 - Seria 2)
Grupul a luat fiinta in august 2003, initial ca alternativa la vechiul grup Red Fighters a carui declin dar si mentalitate precara din ultima vreme reusea sa nemultumeasca tot mai multa lume. Initial un grup s-a desprins din vechea galerie in 2002 si a stat separat undeva la tribuna a II-a pentru ca o data cu inceperea noului sezon sa se constituie un grup nou care sa se distinga de vechiul grup atat prin mentalitate, comportament, sustinere a echipei cat si prin amplasamentul diferit din stadion deoarece SUR statea initial la peluza a II-a iar Red Fighters la peluza I.
In primii 3 ani nu sunt evenimente notabile, deoarece UTA traverseaza o perioada neagra din istoria ei, exceptand aniversarea a 6 decenii de existenta a clubului in 2005 eveniment celebrat cu o coregrafie din partea SUR, in rest grupul se limiteaza la sustinerea fidela a echipei pe toate coclaurile diviziei B, insa din pacate totul culmineaza cu sfarsitul sezonului 2005-2006 cand, in urma unor jocuri de culise spun ei,UTA retrogradeaza desi dispunea de un lot bunicel de jucatori, totul pentru a se pune la cale „ingineria” prin care UTA desi retrogradata in liga a III-a cumpara locul nou promovatei in liga I Liberty Salonta.
In acel moment doar SUR impreuna cu un numar redus de sustinatori fideli se opune acestei promovari rusinoase, deoarece majoritatea suporterilor in foamea de a vedea fotbal de prima liga la Arad accepta aceasta „promovare” facand ca acestia si restul celorlalti opozanti sa para niste rebeli dizidenti care chipurile nu ar vrea binele clubului.Neavand ce face si pusi in fata faptului implinit s-au vazut nevoiti sa aleaga intre a-si abandona echipa iubita si a accepta acest rau gata facut fapt ceea ce a dus in final la acceptarea acestui compromis destul de major si care a zdruncinat din temelii existenta lor ca grup deoarece la un moment dat erau foarte hotarati sa ii puna capat si sa-si incheie activitatea.
In sfarsit odata promovati in liga I isi reiau activitatea odata cu noul sezon, grupul fiind tot mai bine organizat si atrage noi membri urmand ca incet dar sigur sa preia fraiele galeriei in dauna celor de la Red Fighters deoarece a trebuit sa l-i se alature lor in peluza I, asta pentru ca nu au mai fost lasati sa-si continue activitatea in peluza a II-a.
Ulterior Red Fighters se desfiinteaza dar asta nu a fost un impediment pentru cresterea peluzei deoarece tot mai multi baieti se alatura galeriei iar asta a dus si la aparitia a noi grupuri.
Tot in acesti 2 ani de liga I se pune baza prieteniei actuale intre grupul "SUR" si gruparea ERA din Peluza Sud Steaua.
Ca si realizari ale grupului ar putea fi de mentionat reorganizarea peluzei si cresterea numerica si calitativa a acesteia, crearea celor mai importante coregrafii la inceput singuri iar odata cu aparitia noilor grupuri ajutati si de catre acestia, captura Ultranativului, captura steagurilor craiovene in Timisoara, faptul ca au facut din Arad un punct important si respectat pe harta ultra a tarii schimband total perceptia despre suporterii aradeni, sprijinul acordat celorlalte grupuri si bunele relatii cu acestea, incidentele de la Debrecen unde spun acestia ca s-au descurcat bine, prietenia cu ERA, faptul ca sunt uniti si pot sta in fata oricui.
18. SETTORE ULTRAS (2005) - Poli Iasi (Liga2 - Serie 2)
Anul infiintari acestui grup este anul 2005,datorita maniei pentru spiritul ultras al unor tineri ieseni.
19. VIOLET EAGLES (2006) - FC Arges (Liga 2 - Seria 2)
Violet Eagles a luat fiinta in vara anului 2006, majoritatea membrilor fiind din fostul grup Ultras Viola. Numele acesta a fost ales, intrucat el repezinta cel mai bine simbolurle clubului FC Arges, si anume culoarea violeta si vulturul de pe stema. Este o grupare activa in Peluza Nord, venind mereu cu intiativa, si care s-a facut remarcata prin steaguri, cantece si mesaje. Membrii VE merg la toate meciurile echipei in numar mare,cantand din primul pana in ultimul minut. Gruparea adopta stilul ultras, nefiind adeptii violentei fara motiv. Pe parcurs au aparut si membri noi, in momentul de fata in VE fiind inscrisi un numar de 28 de membrii.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)